Vill du bli arkitekt i Stockholm?

Söker du jobb där du får använda dig både av din logiska förmåga och din kreativa? Tycker du om att förverkliga människors drömmar i Stockholm? Har du någon gång funderat på att bli arkitekt?

Att bli arkitekt kan vara ett fantastiskt yrkesval. Du får vara med och skapa en dröm som människor har samtidigt som du får använda din logiska del av hjärnan tillsammans med den kreativa. Vilket yrke du kan få och så mycket du kan utföra! Det kräver dock sin man eller kvinna för det ska till ett antal år innan allt sitter där det ska. Funderar du på att bli arkitekt ska du först ta reda på hur lång tid det tar och vad du behöver besitta för egenskaper.

Det är även bra att känna till att det handlar mycket om att sitta vid en dator där du både behöver planera hur allt ska se ut och sedan rita in det i ett program. Att lära sig förstå perspektiven och kunna se saker framför sig som du sedan omsätter till ett 3D-format. Det gäller ju att kunden ska förstå hur det kommer att se ut. För din del handlar det om att kunna lösa den uppgiften på ett bra, eller varför inte ett alldeles utomordentligt, sätt.

Vad krävs för en utbildning till arkitekt?

Att utbilda sig till arkitekt tar flera år. För att bli en renodlad arkitekt börjar det med att du läser 300 högskolepoäng vilket motsvarar ungefär fem års studier. Det här sker då på heltid. Så det gäller verkligen att vara motiverad. Den här långa utbildningen gör dig även behörig till att vara så kallad landskapsarkitekt. Men det finns andra mindre avancerade sätt för att bli arkitekt.

Är din ambition att bli inredningsarkitekt eller siktar du på planeringsarkitekt? Då har du bara 180 högskolepoäng att sikta på vilket motsvarar en kandidatexamen. Sedan kan du komplettera studierna med en masterexamen. Den är på ytterligare 120 poäng vilket motsvarar två års studier. Men här kan du ta en paus från pluggandet och göra praktik emellan.

Vill du bli arkitekt och samtidigt plugga utomlands?

I samband med din praktik är det möjligt för dig att studera utomlands. Kanske vill du åka till ett annat land som utbytesstudent? Det är ju något för dig som gillar att vistas i andra länder och kanske få en annan ny infallsvinkel eller ett annat synsätt på arkitektur.

11 Aug 2021

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.