Väderskydd möjliggör byggboom i Stockholm

Det byggs som aldrig förr i Stockholm. En anledning till att så många byggen kan hållas igång är att entreprenörerna satsat på väderskydd.

Det var länge sedan det påbörjades så många byggen i Stockholm. Storstockholm är den region som växer snabbast i Europa och fram till 2030 planeras för cirka 340 000 nya bostäder, en satsning som politikerna hoppas ska råda bot på bostadsbristen som just nu innebär stora problem för de som kommer som nyinflyttade till Stockholm, eller helt enkelt inte har de ekonomiska muskler eller den tid som numera krävs för att kunna köpa en bostad eller vänta på att få ett hyreskontrakt.

Bygge med lyftkran i Stockholm

Hänsyn till väder och vind

Men hur är det att bygga i en stad som ligger så långt norrut som Stockholm? Uppenbarligen finns det väderförhållanden som man måste ta i beaktning. Tidigare har det varit svårt att dra igång byggen och resa stommar under vinterhalvåret, eftersom man måste ta hänsyn till nederbörd, kyla och vind. Sedan ett antal år är dock detta ett utagerat problem. Samtliga större entreprenörer använder sig nu av så kallade väderskydd när de uppför bostäder, vilket gör att ett bygge kan påbörjas vilken tid på året som helst, och aldrig behöver avbrytas på grund av dåliga väderförhållanden.

Vad är ett väderskydd?

Ett väderskydd kan liknas vid ett stort tält som reses över byggplatsen. För ett större flerfamiljshus kan skyddet bli mycket stort och det är viktigt att det förankras väl. Väderskyddet består av presenningar som fästs i byggställningarna. Högst upp sitter ett sadeltak på stålstommar, som går att dra undan för att möjliggöra lastning och lossning med kran, när till exempel nya husdelar ska monteras.

Är det kallt ute så värms utrymmet mellan väderskyddet och huset upp, något som gör luften innanför väderskyddet torr och varm. Bra både för huset och för de byggare som jobbar på det. Just att arbetsmiljön blir så mycket drägligare för byggarna oavsett årstid gör att risken för skador minskar och att arbetstempot kan hållas även när det blåser och är flera minusgrader ute.

Under ett väderskydd kan man jobba på huset helt utan att behöva bekymra sig om vädret. Man kan gjuta, lägga puts, måla, fräsa och så vidare och ingen fukt byggs in i husets stomme, något som ger ett fuktsäkert och högkvalitativt hus i slutändan.

Ett uppsving för hela byggbranschen

Ekonomiskt så blir väderskydd en avgörande faktor för de stora byggentreprenörerna. Visst kostar det att uppföra väderskydd, men priset paketeras oftast in i hyran av byggställningarna. Dessutom har de största entreprenörerna numera att stort utbud av egna delar för väderskydd, eller partnerskap med firmor som hyr ut.

Men genom att kunna påbörja byggen när som helst på året och aldrig behöva avbryta arbetet på grund av dålig väderlek så gör byggbolagen så bra affärer att kostnaden för väderskydd knappt märks i budgeten. Och det är så vi kommer att kunna bygga 340 000 nya bostäder fram till 2030.

Läs mer om väderskydd på https://www.väderskyddstockholm.nu/

22 Dec 2019

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.