Stockholm – vad vet du om historien?

"Stockholm i mitt hjärta"... "Stockholm, Stockholm, stad i världen"...

Stockholm är en fantastisk stad med vacker miljö, spännande upplevelser och färgstarka personligheter. Men vad vet du egentligen om Stockholms historia? Här berättar vi i korta drag om historien om vår huvudstad.

Birger Jarl grundade Stockholm i mitten av 1200-talet. Till en början spelade staden en mindre roll, det var först under 1600-talet som staden började spela en större roll som det unga rikets huvudstad och centralort.

Namnet har okänt ursprung

Var namnet Stockholm har för ursprung är omdiskuterat, men många hävdar att det kommer från de stockar som fanns vid sundet som ledde in i Mälaren. Dessa stockar hade som syfte att hjälpa båtar att komma uppför de strida strömmarna.

Innan Stockholm grundades var platsen befäst med en försvarsbyggnad på Stadsholmen.

Stockholm var en relativt stor stad redan under medeltiden, trots att det bara bodde cirka 6000 personer där då. Stockholm var under dessa år inte större än det som idag utgör Gamla Stan. Trots detta var Stockholm redan på denna tid Sveriges största och viktigaste stad.

Stor dramatik under medeltiden

När medeltiden gick mot sitt slut var Stockholms skådeplats för stor dramatik. Sverige och Danmark krigade om makten i Norden. Ett klassiskt och fortfarande omtalat exempel är Stockholms blodbad, då den danske kungen Kristian II intog staden.

1523 intog Gustav Vasa Stockholm, kröntes till kung och tillkännagav att Stockholm skulle bli rikets huvudstad, men i praktiken skedde detta först på 1600-talet, då kungen bosatte sig permanent där. Tidigare hade regenten flyttat runt på olika slott runt om i riket.

På 1700- och 1800-talet satte utvecklingen ordentlig fart i Stockholm. Fabriker anlades på Södermalm redan på 1700-talet, men på 1800-talet tog industrialiseringen ordentlig fart.

Gamla Stan är sig likt från medeltiden

Mycket i Stockholm har förändrats sedan denna tid, men vill man känna historiens vingslag så är det förstås Gamla Stan som man bör besöka. Här ser det mesta likadant ut som punder Medeltiden. Storkyrkan byggdes exempelvis redan på 1200-talet. Stockholms Slott byggdes på 1700-talet, då det ersatte det nedbrunna Tre Kronor.

Djurgården var från början kunglig jaktmark, men på  1700-talet utvecklades de södra delarna av ön till ett populärt rekreationsställe. Tack vare Stockholms vackra och natursköna läge vid vattnet har Stockholm ofta kallats Nordens Venedig eller Mälardrottningen.

Här på guidetillstockholm.se kommer du at kunna läsa det mesta om Stockholm, ur en mängd olika aspekter. Håll till godo!

5 Mar 2019

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.