Stockholm är en stad för stenläggare

Vill du se vad en stenläggare i Stockholm har gjort genom tiderna? Har du en egen uppfart du vill ha stenlagd och behöver lite inspiration? Behöver du någon som lägger sten på din uppfart?

Genom alla tider har stenläggare i Stockholm varit framme och lagt sin magi. Det vittnar stadens alla gator och torg om. Speciellt i innerstaden. Det är något speciellt med gatsten. Det berör dig kanske på ett vis som asfalt har svårt att klara av. Dessutom är det mer historia i varje gatsten än vad det finns i asfalt. Än så länge.

Om du vill se en stad där många stenläggare har varit i farten så är Stockholm en perfekt plats att besöka. Gator och torg har den ena vackra stensättningen efter den andra. En promenad i Gamla Stan tar dig på en resa med historiens vingslag fladdrandes i nacken. Här kan du nästan höra hur stenen har lagts sida vid sida för att skapa en gata där det gick att ta sig fram utan att det blev en lervälling.

Att lägga sten är något för en stenläggare

Innan all stenen ska på plats är det viktigt att undersöka hur marken ser ut. Det ska läggas på en markmatta för att isolera och hålla stenen i rätt schack vid kyla såväl som värme. Stenen väljs ut och läggs i antingen raka rader eller i ett mönster som är bestämt på förhand. Det kan vara vridet i vackra spiraler eller skapat som en solfjäder. Ett kreativ yrke.

26 Jul 2021

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.