Hur hittar jag rätt byggföretag i Stockholm?

Hur hittar jag rätt byggföretag i Stockholm? Konkurrens och valfrihet är på det stora hela en positiv sak, men det är även något som kan ligga en privatperson i fatet. Hur ska man exempelvis tänka vid en renovering eller en tillbyggnad i Stockholm – hur vet man vilket byggföretag som verkligen levererar och vilket som enbart är ute efter snabba pengar? Vi tänkte ge några tips angående detta.

Först och främst: behöver man ens kolla upp ett byggföretag – är inte alla lika skickliga och följer de lagar och regler som finns? De allra flesta byggföretag i Stockholm – och i resten av Sverige - har rent mjöl i påsen och åtar sig uppdrag med samma tydliga fokus: att du som kund ska bli nöjd. Tyvärr finns det även motsatsen och där företag tydligt och uppenbart fuskar. Det kan i slutändan stå dig som kund dyrt.

Om man inte är nöjd

Inte sällan så inleds en tvist – en långdragen sådan – och där man får betala en massa pengar i onödan. I samband med att Rot-avdraget infördes så har också, tyvärr, antalet fuskjobb kommit att öka markant. Vill man vara riktigt krass så kan man säga att rot-avdraget tvättat bort nästan alla svartjobb som tidigare var vanligt förekommande – men istället så har dessa ersatts av rena fuskjobb. Här kan man ur kundens perspektiv fråga sig vad som är värst?

Tips för att hitta rätt byggföretag

När du behöver byggföretag i Stockholm

Att se drömmen om en renovering förvandlas till en ren mardröm påverkar en familj mer än vad många verkar tro. Dels så finns en ekonomisk smäll att ta i beaktning – man kanske sparat och gnetar i flera år för att förverkliga drömmen om ett nytt badrum – och dels så får man även räkna i ett psykiskt lidande. Det är en tuff situation att befinna sig en tvist med ett byggföretag och att samtidigt också försöka leva normalt i en bostad med tydliga brister – fuktskador exempelvis – är något som definitivt påverkar negativt.

Viktiga kriterier för byggföretag

Den ekonomiska delen är oftare lättare att hantera än den rent mentala. Hur ska man då välja och vilka punkter ska man basera sitt val på då det kommer till ett byggföretag i Stockholm – eller i någon annan stad där det finns ett större urval? Vi tänkte ge några tips som ser ut enligt följande:

  • Ta in flera offerter. Genom att kontakta flera olika byggföretag så får du en bra bild av hur prisbilden ser ut. Rådet är att lägga dig någonstans i mitten. Det vill säga: ta bort de dyraste byggföretagen och gör även detsamma med de absolut billigaste. Där finns det nämligen en chans att de försöker få in kunder genom att locka med lägre pris. Det är sällan ett sådant företag levererar ett högkvalitativt jobb.
  • Se över F-skatten. Finns det F-skatt hos företaget? Det är en förutsättning för att du ska kunna använda dig av rot-avdraget och genom detta göra det möjligt att dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Du kan med fördel dubbelkolla med Skatteverket genom att skriva in företagets organisationsnummer och se vad myndigheten har för information. En viktig – men ofta bortglömd – punkt.
  • Referenser. Ett seriöst byggföretag visar gärna upp tidigare utförda jobb. Det är nämligen en slags garant för att man är skicklig inom sin gebit. Oseriösa aktörer har sällan tidigare kunder som står redo att rekommendera företaget i fråga. Det här kan definitivt vara skillnaden mellan att hitta en seriös och skicklig byggfirma eller att anlita en sämre sådan. Be alltid om referenser och ju fler sådana du kontaktar, desto bättre är det.
  • Kolla yrkesbevis och certifikat. Handlar det om badrum så bör företaget kunna visa upp att man certifierats enligt Säkert Vatten. I övrigt så ska man alltid kolla upp exempelvis elektriker och vvs-tekniker extra noggrant då det är dessa skador som ofta kostar mest pengar. Det är alltid bra att se över samtliga som arbetar hemma hos dig. Visst, det kanske ä pinsamt att fråga – men å andra sidan: vilket är alternativet?
  • Fråga, fråga och åter fråga. Ju mer information du kan tillskansa dig, desto säkrare kommer du att vara. Och: det är något som även är till gagn för byggföretaget som genom detta också – på ett tydligare sätt – vet hur du vill ha det. Frågor leder alltid någonstans och var aldrig rädd för att öppna munnen. Känner du osäkerhet kring något moment så kan en fråga stilla oklarheter. Har du anlitat en seriös byggfirma så vet denna om att dina frågor är värda sin vikt i guld. De visar bara på ett genuint intresse. Ingen fråga är för dum för att ställas!
30 Sep 2019

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.