Du behöver inte resa långt för en smak av Italien

Stockholmare älskar italienskt, och det är aldrig långt i Stockholm till en bra italiensk restaurang. Bara på Kungsholmen finns flera stycken.

Det har funnits italienska restauranger i Stockholm åtminstone sedan 50-talet, och de har alltid varit populära. Även om andra mattrender kommit, vara vissa blivit kvar och andra passerat, så har den italienska maten med pizzan och pastan i spetsen, alltid haft en speciell plats i stockholmarnas, och såklart även resten av befolkningens, hjärtan.

I Stockholm lagar vi mycket italienskt hemma. Mest pasta förstås, men även andra rätter som risotto, osso buco och minestronesoppa har hittat vägen in i många stockholmares kök. Med tiden har dessa rätter kommit att bli en del av folksjälen, ofta försvenskade men ändå med en tydligt medelhavsk prägel. Liksom resten av världen är vi naturligtvis också överförtjusta i pizza, som ju nästan fått sin egen högtidsdag i hela Sverige den första januari.

Antipasti och rött vin i två glas

Känslan på en italiensk restaurang

Men även om italienskt är vanligt till vardags, så drar vi oss inte för att ibland mysa till det på en italiensk restaurang. På exempelvis en italiensk restaurang på Kungsholmen hittar du varje kväll Kungsholmsbor som verkligen går in för att äta som riktiga italienare, med antipasti, primi och secondi piatti och dolce. Det är mat som alla känner igen, men det italienska sättet att äta, där man verkligen ägnar maten all uppmärksamhet och låter måltiden ta den tid den tar, känns fortfarande exotisk för många svenskar.

En italiensk restaurang kan förstås se ut och vara inredd på många olika sätt, men på Kungsholmen och i Stockholm är det ändå en speciellt ombonad stil, med rutiga dukar och tända ljus, som många förknippar med en italiensk restaurang. Det är vad vi förväntar oss när vi bokar bord, och det är i de allra flesta fall det vi mäts av när vi kommer till restaurangen. Det är en speciell känsla som som för oss känns inbjudande och generös.

En kulinarisk resa man inte glömmer

Går man på italiensk restaurang i Stockholm är man så klart fri att enbart välja den vanliga pastan eller pizzan, men vill man verkligen känna hur Italien smakar på riktigt ska man beställa in flera rätter och ta en riktig långsittning. Att uppleva hur maten och dryckerna om vartannat kompletterar varandra utifrån kockens visioner, från den lätta plockmaten i början, kanske ackompanjerad av en aperitivo, fördrink, via primi och secondi piatti med goda viner till, för att sedan avsluta med riktig gelato eller en bit tirami sù och en espresso, är en smakresa man minns länge. Och det är inte långt till Kungsholmen!

23 Nov 2019

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.