Att gå på konditori i Stockholm

Leta konditori i Stockholm är en enkel uppgift. Det finns konditori för alla smaker. Ett Stockholm utan konditori är inget Stockholm. Men man kan fråga sig varför konditori är så populärt.

När man söker efter ett konditori i Stockholm lär man inte bli besviken. Här finns fler än man kan tänka sig. När man är sugen på något gott och kanske sött är ett konditori ett självklart val. Man kan glida in på ett elegant ställe eller slinka in på ett mindre sofistikerat men oftast hemtrevligt kondis. Det är något speciellt med konditori. Här handlar man med sig något för både öga och gom eller sjunker ner på en stol och avnjuter delikatessen på plats. De flesta konditorier kan erbjuda både försäljning och cafédel men långt ifrån alla. Oavsett vilket trängs den ena magnifika desserten efter den andra i glashyllorna under disken och tiotals olika små kakor eller bakelser frestar med vackra färger och gräddiga lockelser. Det vattnas i munnen på var och varannan som stiger in över tröskeln.

Tårta bilar

Bakom kulisserna

Bakom allt det vackra och synnerligen goda ligger åratal av träning och frustration. Tänk er hur många gånger en tårta eller bakelse blivit misslyckad innan konditorn fått rätta handlaget. Det är saker som ska in i ugnen och bakas. Tårtbottnar och understa lagret i en bakelse till exempel. Grädden ska vispas lagom fast. Inte för hård och inte för lös. En löst vispad grädde kan bli ett spektakel om den så att säga tappar formen. Vad skulle hända om den började rinna efter att man lagt den mellan några bottnar eller garnerat den på ett litet mästerverk. Lika gräsligt om den blir för fast. För hårt vispad grädde kan lätt ge en lite fadd smak och påminna om smör. Då har det gått för långt. Nix pix, perfekt är ledordet när det gäller smak och utseende på varorna i ett konditori.

Inredning och stil

Förutom de små mästerverken till bakverk såsom tårtor, bakelser, kakor, biskvier, bröd och även smörgåstårtor kan själva inredningen bidra till en känsla av god smak. Gästerna kommer definitivt påverkas av hur stilen på konditoriet är och kanske är det redan när de tittar in genom dörren som det avgörs. Vill man ha en gammaldags stil eller en mer modern. Kommer det som serveras vara en spegel av inredningen. Här finns många faktorer som spelar in. När man väl har hittat sitt favoritställe blir det en plats man ofta besöker. Vi rekommenderar denna hemsidan: http://www.thelinskonditori.se/

8 Mar 2020

Eken, Mälardrottningen, Nordens Venedig, Tjockhult, Fjollträsk – kärt barn har många namn och detta gäller inte minst vår kära huvudstad Stockholm!

Här på guidetillstockholm.se kommer du framöver att få läsa det mesta om Stockholm, allt från boende och arbetsmarknad till nöjen och företagande. Vi vill vara med och göra Stockholm till en ännu mer inspirerande plats.